Bemensing stembureaus Nunspeet rond dankzij formulier in FormCycle

Een formulier op de website van gemeente Nunspeet, gemaakt met FormCycle, leverde maar liefst 125 aanmeldingen op voor de bemensing van de 18 stembureaus voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. “Ruim voldoende om met onze vaste bemensing de planning rond te krijgen”, vertelt René Veldman van gemeente Nunspeet. 

Speciaal voor de Tweede Kamerverkiezingen is het team Publiek van gemeente Nunspeet omgedoopt tot team Verkiezingen. Tot en met de verkiezingsdag is het team vol aan het werk om alles in goede banen te leiden. Vanwege de coronacrisis zijn er meer stembureaus nodig, én zijn de stembureaus op extra momenten open. “Met elkaar zijn daar veel mensen voor nodig. Er was een landelijk formulier vanuit de Rijksoverheid beschikbaar, maar een eigen formulier leek ons effectiever. Door er met een kleine campagne aandacht op te vestigen, kregen we al veel reactie.”

“Het formulier in FormCycle leverde een nieuw publiek voor ons op”

De campagne werd gevoerd met een persbericht, aandacht op social media en een interview met de burgemeester op de lokale omroep. René: “Het leverde een nieuw publiek voor ons op. Niet alleen oud gedienden reageerden, maar ook jongeren en studenten vinden het interessant om eens mee te maken.” Door de toestroom van reacties is er nu zelfs een reservelijst. “Geen overbodige luxe wanneer er ziekmeldingen zijn.”

Coronaproof

Iedereen die zich heeft aangemeld heeft een e-learning cursus gehad om te kunnen werken in de stembureaus. De basisregels en taakverdeling kwamen daarin naar voren. Naast de vaste bemensing op de stembureaus, wordt er een extra persoon ingepland, die als gastdame of gastheer verantwoordelijk wordt voor het coronaproof laten verlopen van de stemmingsdag. René: “Deze persoon zorgt ervoor dat er niet teveel mensen tegelijk naar binnen gaan, iedereen goed afstand houdt van elkaar en de mondkapjes gedragen worden.”

Toegankelijk

Het formulier werd eenvoudig gemaakt via FormCycle. Voor gemeente Nunspeet was het tegelijk een goede praktijktest om te zien of het formulier voldoet aan de toegankelijkheidsnormen. “We hebben het formulier aan de voorkant toegankelijk opgesteld en ook de PDF hebben we getoetst op toegankelijkheid. Dat kunnen we mooi laten zien in onze toegankelijkheidsverklaring”, besluit René.
 

Aanmeldformulier stembureau Nunspeet
Afbeelding aanmeldformulierAfbeelding uitleg aanmeldformulier