Zeeuwse samenwerking loont!

Zeeuwse samenwerking loont!

donderdag 08 oktober 2015

In Zeeland werken gemeentes op Walcheren en Schouwen-Duiveland op veel fronten samen. Eén van de resultaten is een sociaal intranet voor de gemeente Middelburg, conform het intranet van de gemeente Vlissingen. Een vergelijkbaar intranet voor Orionis Walcheren, een werk-leerbedrijf, is in de maak. 

Samen hosten

Gebruik maken van elkaars kennis en het gebruiken van dezelfde systemen is makkelijk én financieel aantrekkelijk. Bijvoorbeeld bij het hosten: omdat deze organisaties ook op het gebied van ICT samenwerken, kunnen de intranetten op dezelfde server draaien. Een mooie kostenbesparing. De intranetten zijn trouwens wel gescheiden, het is niet mogelijk van het ene intranet naar het andere over te schakelen. De intranetten zijn wel van buiten de organisatie te benaderen, met een veilige inlog.

Samen inrichten

Een even groot voordeel is het gebruik maken van de kennis voor het inrichten van het intranet. Het intranet @Middelburg maakt gebruikt van de standaardmodules van het intranet, aangevuld met de modules beeldbank, reserveringen en Wiki. Dezelfde functionaliteiten als in Vlissingen gebruikt worden op Visnet, het intranet van de buurgemeente. 

Over de Zeeuwse samenwerking

Christine Reule, senior communicatieadviseur van de gemeente Middelburg vertelt over de samenwerking: "Vier gemeenten in onze regio waarvan de drie op het eiland Walcheren (Vlissingen, Veere en Middelburg) en de gemeente Schouwen-Duiveland werken op veel fronten samen. Steeds wordt er een ander onderwerp onder de loep genomen. Zo is er een gezamenlijke belastingafdeling in Middelburg, een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie Sociaal Domein in Veere (Porthos) en ook een gezamenlijke ICT afdeling in Vlissingen. Niet alle vier de gemeenten doen op alle onderdelen mee. De samenwerking op ICT gebied behelst nu nog alleen Vlissingen en Middelburg. 

Een van de afspraken binnen de ICT samenwerking is dat de programma’s waar de beide gemeenten mee werken zo veel mogelijk moeten worden geharmoniseerd zodat er efficiencywinst behaald kan worden. Voor het intranet hadden we de keuze om een sociaal intranet in te richten binnen ons eigen cms of de keuze van Vlissingen te volgen. Uiteindelijk hebben we voor de laatste optie gekozen, omdat we dat systeem makkelijker vonden en ook omdat we meer vrijheid denken te krijgen met een open source systeem.

Samen met WIND Internet

Tot nu toe ben ik heel tevreden over de samenwerking. Problemen worden snel opgelost en WIND Internet is lekker praktisch".