Responsive website voor de Dienst Landelijk Gebied

Responsive website voor de Dienst Landelijk Gebied

dinsdag 29 oktober 2013

Biomassauitlandschap.nl is een website voor de Dienst Landelijk Gebied. De site is gemaakt volgens de principes van het 'responsive webdesign'. 

Bij een responsive website schaalt de website mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst of bruikbaarheid van de gebruikersinterface. Er worden drie ontwerpen gemaakt: voor desktop, tablet en smartphone. Voor meer uitleg zie Wikipedia.

De website www.biomassauitlandschap.nl is gemaakt in TYPO3, het ontwerp is geheel gebaseerd op bovenstaande principes. Via dezelfde URL krijgt een bezoeker een andere 'kijk' op dezelfde website en dezelfde inhoud. Bijgaande afbeelding is de weergave van de site op een smartphone.

Voordelen responsive design 

  • Wijzigingen aan een website hoeven slechts een keer te worden gedaan.
  • Responsive design zorgt er automatisch voor dat alle bezoekers naar mobielvriendelijke pagina’s gaan als er een mobiel apparaat wordt gebruikt. Omdat er veel vanuit e-mail op een mobiel apparaat doorgeklikt wordt naar een website is dit belangrijk.
  • Een responsive design kan ook positief werken wat betreft zoekmachine optimalisatie: alle backlinks verwijzen naar één domein en bots en crawlers hoeven maar één website door te spitten. Google raadt het gebruik van een responsive design dan ook aan.
  • Grootste voordeel: de schaalbaarheid. Met steeds meer verschillende browsers en apparaten wordt het immers vrij duur als ze allemaal een eigen oplossing vereisen.

Nadelen zijn er ook

Een responsive website kost meer. Er zijn meerdere grafische ontwerpen nodig en meerdere ontwerpen geïmplementeerd. Het programmeren moet efficiënt gebeuren: omdat er meerdere stylesheets worden geladen. De site mag echter niet langzaam zijn. Ontwerper en ontwikkelaar werken samen om te zorgen dat de lay-out en de code op ieder punt in balans zijn.

Als eigenaar van de site is het belangrijk om te bepalen wat er getoond moet worden op welke verschijningsvorm van de website. Kortom: een responsive site is een bewuste keuze. 

Lijkt het u zinvol uw website 'responsive' maken? Of wilt u de mogelijkheden met ons bespreken? Neem contact op, wij informeren u graag.