Drie uitdagingen in één bij het vernieuwen van de website van de gemeente Den Bosch. Het veranderen naar een digitale dienstverleningssite, het ombouwen naar een responsive website en een upgrade naar TYPO3 6.2. Een grote migratieklus die door gezamenlijke inspanning van de gemeente (inhoud en redactie), Decode (ontwerp) en WIND Internet (html en css) succesvol verlopen is. De klus is ook nog eens in korte tijd geklaard.

Toptakenprincipe

In de visie van de gemeente is de website maximaal 300 pagina’s groot. 80% van de bezoekers moet met één klik vanaf de homepage verder kunnen naar waar zij op zoek zijn. De site moet webrichtlijnen-proof zijn en elke pagina moet te relateren zijn aan dienstverlening.

Primair concept: alles wat een bezoeker zelf kán regelen optimaal faciliteren. Hank van Empel van de gemeente 's-Hertogenbosch: "We hebben ons toptaken-principe natuurlijk niet zelf bedacht. We hebben veel om ons heen gekeken en de beste keuzes van andere gemeenten overgenomen".

Webrichtlijnen

De nieuwe website is volledig webrichtlijnenproof. Het was met de vorige site van 5.000 pagina's niet haalbaar. De nieuwe site is beperkter in het aantal pagina's, zodat het makkelijker is te voldoen aan de criteria van de webrichtlijnen.

Beheer vereenvoudigd

Terug van 5000 naar 300 pagina’s betekent dat Den Bosch met een centrale redactie kan werken. Een centrale redactie heeft als voordeel dat er eenduidige taalgebruik is en er sneller geschakeld kan worden. Er is ruimte voor het beter gebruik maken van andere media (Twitter voor nieuwsberichten, Facebook voor “leuke” berichten). Door gebruik te maken van social media wordt de website ontlast en wort vervuiling voorkomen.

Hank van Empel: "De ruimte en tijd die vrij komt door minder beheerwerk, gebruiken we om toptaken-jaarkalender samen te stellen (wanneer komt er wat op ons af). Denk hierbij aan reisdocumenten in het voorjaar, kerstbomen afvoeren in januari etcetera. We gebruiken Google Analytics doorlopend om te inventariseren wat er op ons af kwam en gaat komen. Zo stellen stellen we de inhoud van de site voortdurend bij."

Mobiele site verdwenen, ontwerp nu responsive

Den Bosch had een aparte mobiele site, die is verdwenen. De nieuwe website is responsive. Waarom geen aparte mobiele site meer? Een aparte mobiele site vergt dubbel beheer, dat kost tijd. Bovendien is er een risico op verschillen tussen website en mobiele site. Voor de nieuwe site is gekozen voor responsive design, de website heeft een goede weergave op desktop, tablet en mobiel.

Samenwerking met WIND Internet

De keuze voor WIND was eigenlijk geen keuze: "We zijn daar zeer tevreden over en al meerdere malen heeft WIND bewezen van grote toegevoegde waarde te zijn voor onze organisatie. Belangrijkste kenmerken waren en zijn: betrouwbaarheid, vakkennis, meedenken en beloftes waarmaken."

Meer weten? Neem contact op met Gerard Wijngaarden